Δημητρα Κληρονομου

Βιογραφία

Δήμητρα κληρονόμου

Η Δήμητρα Κληρονόμου γεννήθηκε στους Καρουσάδες Κέρκυρας.

Τα πρώτα της μαθήματα στη ζωγραφική, έγιναν το 1999 δίπλα στον καταξιωμένο Κερκυραίο ζωγράφο Μάρκο Μπάνο.

Συνέχισε τις σπουδές της στην Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας από το 2000 έως και το 2008, όπου τελείωσε με επιτυχία.  Με καθηγητές τους ζωγράφους Σπύρο Αλαμάνο και Μελίνα Γραμμένου καθώς και την γλύπτρια Εύα Καρύδη.

Το 2015 τελείωσε με διάκριση της σπουδές της για το δίπλωμα στο σχεδιο και τη ζωγραφικη απο το London Art College στο Lancaster της Αγγλίας με καθηγητή τον ζωγράφο Paul Weaver. 

Έχει λάβει Βραβείο από το Circle World Art Foundation "Artist of the year" για το εικαστικό της έργο "Ερωτικό" το 2018.

Έχει λάβει τιμητική συμμετοχή ια το ποίημα της "Ηχω" από την Πανελλήνια Ένωση Λογοτεχνών στους ποιητικούς αγώνες Δελφών το 2018.

Έχει λάβει τιμητική διάκριση στον Πανελλήνιο λογοτεχνικό διαγωνισμό του Σωματείου Λόγου και Τέχνης "Αλκυονιδες" για το ποίημα της "Μικρή Ιστορία" το 2017

Τιμήθηκε με πρώτο βραβείο στο Φεστιβάλ InterArtia (στην κατηγορία της ζωγραφικής) Αύγουστος 2015

 Έχει βραβευτεί απο το Σύλλογο Ελλήνων Λογοτεχνών στο θεσμό " Τιμούμε τους νέους δημιουργούς" το 2008

Έχει επίσης βραβευτεί από το Φιλολογικό σύλλογο Παρνασσός για το εικαστικό της έργο " Γυναίκα στο Φώς" το 2007.

Έργα της έχουν συμπεριληφθεί στον διεθνή κατάλογο τέχνης "International Dictionary of Artist" 2011

Το  εικαστικό της έργο της "One Way"  έχει συμπεριληφθεί στο βιβλίο του Χρήστου Κορφίατη. "Κέρκυρα, απ' όπου χαράξει ώς όπου βυθά" 

 Το 2017 εργάστηκε ώς εικαστικός στο ΚΔΑΠ (Κέντρο δημιουργικής απασχόλησης παιδιών) Εσπερίων Κέρκυρας.

Ήταν συντονίστρια και επί της εικαστικής διδασκαλίας στις εκθέσεις που φιλοξενήθηκαν στην Πινακοθήκη του Δήμου Κέρκυρας το 2015 - 2016 - 2017 με τους τίτλους "Ζωγραφίζοντας την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα " "Μια ζωγραφιά για τους πρόσφυγες " και "Ποίηση και Χρώμα" που πραγματοποιήθηκε απο την εικαστική ομάδα των παιδιών των πολιτιστικών συλλόγων "Σύλλογος Γυναικών Αχαράβης" και "Πολιτιστικής Πρωτοβουλία Αρίλλα" καθώς και του "Καλλιτεχνικού εργαστηρίου Καρουσάδων. 

Το 2018 πραγματοποιήθηκε ομαδικη έκθεση των παιδιών υπό την διδασκαλία της στο Λαογραφικό Μουσείο Αχαράβης Κέρκυρα. 

Το 2019 πραγματοποιήθηκε ένα πρότυπο project με τίτλο "Συναισθήματα μέσα από τον ήχο και το χρωμα " με τη συνεργασία της Φιλαρμονικής Θιναλίων Κέρκυρας. Στο project αυτό τα παιδιά,( μαθητές των καλλιτεχνικών εργαστηρίων) ζωγράφισαν μπροστά στο κοινό  εννέα συναισθήματα κάτω απο των ήχω γνωστών μουσικών κομματιών.

Το 2021 πραγματοποιήθηκε το δεύτερο project με την ομάδα των παιδιών, με τον τίτλο, "Ο Μικρό Πρίγκιπα γνωρίζει τον ονειρικό κόσμο των Εγγονόπουλου και Βαν Γκογκ. Μια εικονογράφηση από τους μικρούς μας καλλιτέχνες να εξελίσσεται ζωντανά μπροστά στο κοινό μαζί με αποσπάσματα απο το παραμύθι του Μικρού Πρίκγκιπά καθώς και στιγμές απο τη ζωή των καλλιτεχνών.  

Είναι μέλος τηςPortrait Society of America, της Ε Ι Κ Ε, του ομίλου  UNESCO Piraeus and Island, του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και πρώην μέλος του Θεάτρου του Ιονίου.

•Η ζωγραφική της  χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Τα θέματα της συνήθως αφορούν το γυναικείο σώμα και πρόσωπο. Στοχεύει στη διάθεση και το βλέμμα που θέλει να συλλάβει, κάνοντας τα πρόσωπα να «μιλούν», τονίζοντας τα συναισθήματα  που αυτά εκπέμπουν ...Μέσα από τα έργα της περνά μηνύματα, και μιας μυστικής γλώσσας που αφήνει το θεατή να ολοκληρώσει την εικόνα και να προσθέσει βάρος.

•...εκείνος της Δήμητρας Κληρονόμου έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση, με πρόσωπα και σώματα ολοζώντανα, ρεαλιστικά, που μιλούν όμως τη δική τους γλώσσα. Πίσω από τις χειρονομίες τους κρύβεται ένας γρίφος, πίσω από τα χρώματα ένα συναίσθημα και είναι δύσκολο, αλλά τόσο ευχάριστο να μαντέψεις.
Μαρίνα Μαυρομιχάλη Επιμελήτρια Κερκυραϊκής Πινακοθήκης

¨Εχει σχεδιάσει τις αφισες των θεατρικών παραστάσεων  ¨Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη - Ειρήνη του Αριστοφάνη - 

"Εχει σχεδιάσει τα κοστούμια για την ταινία 'Λυσιστράτη του Αριστοφάνη' απο το θεατρικό σχήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου  Γυναικών Αχαράβης Κέρκυρα σε σκηνοθεσία Κώστα Λούκα.
   
¨Εχει επίσης επιμεληθεί τα κοστούμια των παραστάσεων ¨Εκκλησιάζουσες του Αριστοφάνη - Ποιος Ανακάλυψε την Αμερική της Χρύσας Σπυλιώτη - 8 γυναίκες κατηγορούνται του Ρομπέρ Τομά
καθώς και για την παιδική ταινία "Στοιχειωμένη πόλη" 

Έργα της υπάρχουν στην Κερκυραϊκή Πινακοθήκη καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και στο εξωτερίκο.