Δημητρα Κληρονομου

Βιογραφία

Δήμητρα κληρονόμουΗ Δήμητρα Κληρονόμου γεννήθηκε στους Καρουσάδες της ΒΔ Κέρκυρας (τόπος καταγωγής του κερκυραίου συγγραφέα Κωνσταντίνου Θεοτόκη).
Από πολύ μικρή είχε πολύ καλή επαφή με το μολύβι και τα χρώματα. Σε ηλικία 16 χρονών ασχολήθηκε  με το κολάζ σε συνδυασμό με τη ζωγραφική, με διάφορες κατασκευές από γύψο καθώς και τη ζωγραφική πάνω σε παλιά κομμάτια ξύλου, υλικό που αγαπά  ιδιαίτερα.
Τα πρώτα της μαθήματα στη ζωγραφική, έγιναν το 1999 δίπλα στον καταξιωμένο ζωγράφο Μάρκο Μπάνο, στην Αχαράβη Κέρκυρας.
Από το 2001 έως και το 2008, όπου τελείωσε με επιτυχία τις σπουδές της, φοίτησε στη  Καλλιτεχνική Σχολή Κέρκυρας (έτος ιδρύσεως 1881) δίπλα σε καθηγητές αναγνωρισμένων δεξιοτήτων όπως με τους ζωγράφους Μελίνα Γραμμένου,  Σπύρο Αλαμάνο καθώς και την ευρωπαϊκής φήμης γλύπτρια Εύα Καρύδη.Το 2015 τελείωσε της σπουδές της με διάκριση για το δίπλωμα στο σχεδιο και τη ζωγραφικη απο το London Art College

Είναι μέλος τηςPortrait Society of America, της Ε Ι Κ Ε, του ομίλου  UNESCO Piraeus and Island, του ΔΗΠΕΘΕ Κέρκυρας και πρώην μέλος του Θεάτρου του Ιονίου.

Η ζωγραφική της  χαρακτηρίζεται από ρεαλιστικό σχέδιο και χρωματική διαύγεια. Τα θέματα της συνήθως αφορούν το γυναικείο σώμα και πρόσωπο. Στοχεύει στη διάθεση και το βλέμμα που θέλει να συλλάβει, κάνοντας τα πρόσωπα να «μιλούν», τονίζοντας τη γαλήνη, των ερωτισμό και την οργή που αυτά εκπέμπουν. Μέσα από τα έργα της περνά μηνύματα μιας μυστικής γλώσσας και αφήνει το θεατή να ολοκληρώσει την εικόνα και να προσθέσει βάρος.

...εκείνος της Δήμητρας Κληρονόμου έχει μια παιχνιδιάρικη διάθεση, με πρόσωπα και σώματα ολοζώντανα, ρεαλιστικά, που μιλούν όμως τη δική τους γλώσσα. Πίσω από τις χειρονομίες τους κρύβεται ένας γρίφος, πίσω από τα χρώματα ένα συναίσθημα και είναι δύσκολο, αλλά τόσο ευχάριστο να μαντέψεις. 

Μαρίνα Μαυρομιχάλη Επιμελήτρια Κερκυραϊκής Πινακοθήκης